Vasvár Város Önkormányzata és a Vasvári Domonkos Kolostor Alapítvány közösen nyújtott be pályázatot, azzal a szándékkal, hogy erősítse a térség turisztikai fejődését, speciális turisztikai szolgáltatások alapjait fektesse le a térségben.

A Katonák Útja Kulturális és Turisztikai Központ létrehozása c. (Interreg IIIA SL-HU-CR) projekt a határon átnyúló közös kulturális- és történelmi gyökerek erősítését hivatott elősegíteni, a Vas megye déli részén fekvő Vasi hegyháttól indulva, a Körmendi kistérség déli részén, az Őriszentpéteri kistérségen át, a határ szlovén oldalán fekvő Pomurje régióban, azokon a területeken, amely a "Katonák Útja" történelmi úthoz kapcsolódnak. Az Európai Kulturális Utak többsége virtuális útvonal, még az olyanok is, mint a Borostyánkő út vagy a Szent Jakab-út - amelyeknek egykor konkrét nyomvonala volt - ma inkább irányokat és célpontokat jelölnek ki, és az utazóknak csak ritkán van lehetőségük arra, hogy évszázados vagy évezredes utakon haladhassanak céljuk felé. A Katonák útja ebből a szempontból kivételnek számít, hiszen a kulturális útvonal ma is - hol erdei út, hol dűlőút, hol pedig kiépített közút formájában - használatos utak nyomvonalán halad. Ezeknek az útszakaszoknak az összekötésével egy olyan kereskedelmi és hadi út nyomvonala rajzolódik ki, amely a középkor századaiban fontos szerepet játszott a Nyugat-Dunántúl kulturális és gazdasági életében, összekötve az ország központját a Vasi-Hegyáton, az Őrségen és a Muravidéken keresztül Stájerországgal és a Nyugattal.

Az útvonal használatában a legintenzívebb korszak - bár feltételezhetően volt római előzménye is - kétségkívül a középkor volt, ennek megfelelően a kulturális út arculatát is elsősorban a középkori emlékek határozzák meg: a kisebb-nagyobb templomok, a történelmi kisvárosok, az archaikus településszerkezetet őrző falvak, a hagyományos gazdálkodás és nem utolsó sorban a viszonylag még érintetlen természeti környezet. Ezek az elemek azok, amelyekből felépül az a kultúrtáj, amit leginkább pannon táj-nak szoktunk nevezni, és három ország - Magyarország, Ausztria és Szlovénia - határmenti területeit jellemzi.

Az útvonal a nyugat-pannon térség - közelebbről annak dél-nyugati részének - kulturális és természeti értékeit mutatja be, hangsúlyozva a közös történelmi gyökereket és kapcsolatokat, kiemelve az együttműködés történelmi példáit és jövőbeni lehetőségeit.


Ön a(z) 154222. látogatónk. - Impresszum