Nézze meg galériánkat!
Muraszombat központjában, nagy kiterjedésű, gondozott parkban, közvetlenül a Muraszombat-Maribor főút közelében áll az egykori Szapáry kastély, amely ma a város egyik kulturális központja.

A középkori eredetű várkastély egykor a településen kívül állt, de miután a 17. század eleji háborúk során Bocskai hajdúi felégették a várost, az új településközpont már a vár körül jött létre. Az épület csak zárt, szabályos négyszög alaprajzával és saroktornyaival őrzi a késő középkori eredetét, külső megjelenésében már barokk formákat mutat, ez leghangsúlyosabban főbejáratának atlasz-alakos, gazdagon díszített kőfaragású kapuja, illetve északi szárnyának homlokzata, valamint a belső terek őrzik. A kastélybelső leglátványosabb elemei a kápolna és az egykori díszterem, figyelemre méltó még az árkádokkal övezett belső udvar is. A mezőváros földbirtokosa a középkorban a Szécsi család volt, a várkastély építése az ő nevükhöz kapcsolódik, a barokk átépítés pedig az újkori birtokos, a Szapáry család ízlését dicséri. A Szapáryak egészen a trianoni békéig megtartották kastélyukat, az épület az imperiumváltás után került állami tulajdonba.

Az épületben ma több kulturális intézmény működik, többek között itt kapott helyet Murán-túli Területi Múzeum, amely Muravidék történetét, néprajzát és művelődéstörténetét mutatja be elsősorban szlovén szemmel, de megjelennek benne a magyar történelem fontos elemei (pl. a Muraszombati-sánc, a korai határvédelem és a kővárak és uradalmak - Felsőlendva - kiépülése).


Ön a(z) 162200. látogatónk. - Impresszum