Nézze meg galériánkat!
A szlovén-magyar határ közelében, a Pártosfalvi határátkelőtől nem messze terül el a falu. A körtemplom a falun kívül magányosan áll, mellette egykor temető terült el (ma a faluban új templom és temető működik). A templomot közúti turisztikai táblák is jelzik, közelében parkoló és információs iroda is működik.

A Szent Miklós-templomot először 1365-ben említik, de építése mintegy évszázaddal korábbra, a 13. század közepére tehető. Egészen az újkorig viszonylag érintetlenül megőrizte középkori formáját, a kör alakú szentélyt és a hozzá kapcsolódó patkó alakú kis szentélyt. 1845-ben azonban lebontották a szentélyt és helyébe tornyot építettek. Ez utóbbi durva beavatkozást csak az 1978-79-es helyreállítások során tüntették el, lebontva a tornyot és újjáépítve a szentélyt. A templom teljes egészében téglából épült, falát féloszlopok és farkasfogas párkányzat tagolja, déli oldalán díszes kapuépítmény, előtetővel.

A templom belseje gazdag festéssel díszített, amely legalább három periódushoz köthető, közülük az egyik a veleméri és a mártonhelyi templom frekóit készítő Aquila János tanítványi köréhez köthető. A freskók az elbontott szentély és az erősebben igénybe vett alsóbb részek kivételével szinte érintetlenek. A hajó falán egy kisebb felületen látható még az eredeti, 13. kifestés maradványa, amely a három királyok imádását ábrázolja. Alul a szentélyt körülvevő ülőfülkékben, szentek - köztük Szent Miklós - alakjai fedezhetők fel, ezek a képek stílusjegyeik alapján az Aquila-körhöz kapcsolhatók. A templom nagyobb részét 15. századi festmények díszítik, két sávban Jézus élete követhető nyomon a születéstől a kereszthalálig. A szentély boltozatán a diadalmas Krisztus és a Szentháromság képe látható, az evangélisták szimbólumaival kísérve.

A templom berendezéséhez tartozott egykor a Nagytótlaki oltár, amely a 19. század végén Szenczy Ferenc szombathelyi püspök ajándékaként került a Nemzeti Múzeumba, ma pedig a Nemzeti Galériában látható. Az oltár festményeit, néhány további nyugat-dunántúli eredetű táblaképpel együtt az ún. "Nagytótlaki Mester" személyéhez kötik, aki ugyancsak az Aquila-körből kerülhetett ki.

A templom a nyugat-dunántúli körtemplomok (Kallósd, Pápóc, Ják stb.) legszebb darabja, Szlovéniában viszont az egyetlen ilyen jellegű építmény, ezért különleges figyelmet kap (ld. információs iroda).


Ön a(z) 198255. látogatónk. - Impresszum